loader image

W Polsce bakalie kojarzone są przede wszystkim z przekąską lub dodatkiem do wyrobów cukierniczych. Jednak dla Arabów bakalie stanowią bardzo ważną część wielu potraw — także tych, w których znajduje się mięso. Koniecznie poznaj najchętniej wybierane bakalie w kuchni arabskiej oraz ich wartości odżywcze.

Jakie bakalie wykorzystywane są najczęściej w kuchni arabskiej?

Nasi rodacy często utożsamiają bakalie jedynie z rodzynkami, żurawiną czy orzechami. Jednak to bardzo mały odsetek spośród wszystkich, które stosowane są w kuchni arabskiej. Dlatego, aby wyrobić sobie rzetelną opinię na temat bakalii, koniecznie trzeba bliżej przyjrzeć się daniom, choćby w naszej restauracji. Często zdarza się tak, że jemy i nie dostrzegamy, jak te niewielkie elementy zmieniają smak potraw. Dlatego w tym artykule zwrócimy szczególną uwagę właśnie na najpopularniejsze rodzaje bakalii, jakie możemy spotkać na swojej drodze właśnie w potrawach cechujących kuchnię arabską.

11 najczęściej spotykanych bakalii w kuchni arabskiej i ich zastosowanie:

Bakalie to zdrowie — wartości odżywcze bakalii

Większość bakalii to doskonałe źródło błonnika. Dzięki temu poprawiają pracę jelit oraz całego układu trawiennego. Znakomitym przykładem są tutaj daktyle, które oprócz tego zawierają także wiele różnych witamin — A, B1, B2 oraz PP. Można znaleźć w nich także sporo żelaza, potasu oraz magnezu. Stają się szczególnie pomocne przy leczeniu chorób serca. Kolejną kopalnią błonnika są owoce tamaryndowca, zawierający także sporo żelaza, cynku, magnezu, potasu czy wapnia. Poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego czy wspomagają pracę mięśni. Jeśli szukamy źródła białka, to zdecydowanie powinniśmy sięgnąć po orzechy. Ponadto zawierają także kwasy tłuszczowe oraz przeciwutleniacze w tym witaminę E, dzięki której dłużej będziemy wyglądać młodo. Szczególnie warto zajadać się nimi w ciąży, gdyż mają też sporo kwasu foliowego, który to wspomaga rozwój płodu. Pragnąc znaleźć sporo magnezu, powinniśmy sięgnąć po migdały. Będą dobrym pomysłem w okresie nasilonego stresu i fizycznego wycieńczenia organizmu. Tym bardziej że pozwalają zmniejszyć ryzyko zawału oraz wspierają układ nerwowy. Z kolei przy problemach z zaparciami niezawodne będą figi. Posiadają w swoim składzie także sporo cynku, co sprawia, że mogą stać się doskonałym wsparciem dla układu hormonalnego, ale też dla cery. Poza tym odkwaszają organizm.

Bardzo ważne jest to, że bakalie można też jeść w formie przekąski. Ze względu na to, że mają także różne smaki, to na pewno każdy będzie mógł znaleźć idealne dla siebie. Często stanowią oczywiście też sekret kuchni arabskiej, dlatego, jeśli chcesz w nich zasmakować, to koniecznie przyjdź do naszej restauracji.