Księżniczka Leila była potężną, sprawiedliwą, ale surową władczynią. Jej panowanie obejmowało ogromną część bliskiego wschodu. Jako doskonała władczyni chciała poznać kolejne kraje i wydobyć z nich to co w nich jest najlepsze i najcenniejsze. Jednego gorącego dnia postanowiła wysłać najlepszego swoje podwładnego Ahmeda, aby zebrał informacje i przywiózł z krajów rozciągających się od Afryki zachodniej do Syrii ich najcenniejsze rzeczy. Ahmed na polecenie władczyni udał się w długą podróż. Dotarł do Maroka – skąd przywiózł przepis na doskonały Zaaluk- grillowany bakłażan, pomidory, czosnek i kolendra. Później przemierzając kolejne kraje zatrzymał się w Egipcie- tam odkrył danie z jagnięciny i okry z pomidorami – Bamię.
Kolejnym miejscem do którego dotarł była Palestyna- uraczony napojem o specyficznym smaku przywiózł dzikie zioło- Maramię, która była głównym składnikiem tego naparu,. Ruszając z Palestyny dostał się do Jordanii, gdzie odkrył doskonały smak chrupiących Falafeli, po sytej kolacji zaparzono mu aromatyczną kawę z kardamonem.
Zaintrygowany nowymi smakami udał się w dalszą podróż do Arabii Saudyjskiej skąd przywiózł nowy smak ryżu wędzonego z rodzynkami i soczystym udkiem kurczaka- Bohari. Stamtąd ruszył do Libanu i Syrii, kraje które uraczyły go delikatnymi kotlecikami jagnięcymi – Riyashem, niezwykle zdrową tabouleh, której głównym składnikiem okazała się pietruszka i kasza burghul, lebeniye kybyh w lekko kwaskowym jogurtowym sosie. Swoją podróż zakończył w Iraku- gdzie pokazano mu kopalnię miedzi i kosztowne i piękne naczynia i biżuterię wykonane z tego drogiego surowca przez Zarmes.
Z całą zdobytą wiedzą Ahmed powrócił na dwór Księżniczki Leili. Długie godziny zajęły mu opowieści o przebytych podróżach, zdobytych drogocennych informacjach, przepisach i „skarbach” z różnych krajów. Księżniczka Leila zachwycona opowieściami Ahmeda nakazała przygotowanie tych wszystkich potraw i serwowania ich podczas przyjęć, na których zapraszała najważniejszych gości. Zaczęto je podawać w nowy sposób – Mezze – wszystkie dania na małych talerzykach, aby każdy mógł spróbować wszystkich potraw, wnętrza jej zamku wypełniały kolekcje naczyń Zarmes z błyszczącej w promieniach słońca miedzi. Sama księżniczka od tej pory nosiła biżuterię z miedzi, która doskonale wpływała na jej urodę i zdrowie. Do dzisiaj inspirowani historią księżniczki Leili wprowadzamy Państwa do tego królestwa smaków. Mamy nadzieję, że tak jak my – zachwycą się Państwo każdym daniem przygotowanym przez naszego szefa kuchni Ahmeda Almansi.
Przedstawiona Legenda jest prawie prawdziwa. Piękny portret księżniczki Leili, który ozdabia naszą restaurację, został namalowany przez Aleksandrę Orłowską.
LEILA Mezze & Lounge – wyjątkowa restauracja z kuchnią bliskowschodnią
w Warszawie Leila, to więcej niż tylko restauracja,
to połączenie miłości i pasji do gotowania z tradycyjną kuchnią jordańską.