O Leila

Księżniczka Leila była potężną, sprawiedliwą, ale surową władczynią. Jej panowanie obejmowało ogromną część bliskiego wschodu. Jako doskonała władczyni chciała poznać kolejne kraje i wydobyć z nich to co w nich jest najlepsze i najcenniejsze. Jednego gorącego dnia postanowiła wysłać najlepszego swoje podwładnego Ahmeda, aby zebrał informacje i przywiózł z krajów rozciągających się od Afryki zachodniej do Syrii ich najcenniejsze rzeczy. Ahmed na polecenie władczyni udał się w długą podróż. Dotarł do Maroka – skąd przywiózł przepis na doskonały Zaaluk- grillowany bakłażan, pomidory, czosnek i kolendra. Później przemierzając kolejne kraje zatrzymał się w Egipcie- tam odkrył danie z jagnięciny i okry z pomidorami – Bamię.

Kolejnym miejscem do którego dotarł była Palestyna- uraczony napojem o specyficznym smaku przywiózł dzikie zioło- Maramię, która była głównym składnikiem tego naparu,. Ruszając z Palestyny dostał się do Jordanii, gdzie odkrył doskonały smak chrupiących Falafeli, po sytej kolacji zaparzono mu aromatyczną kawę z kardamonem.

Zaintrygowany nowymi smakami udał się w dalszą podróż do Arabii Saudyjskiej skąd przywiózł nowy smak ryżu wędzonego z rodzynkami i soczystym udkiem kurczaka- Bohari. Stamtąd ruszył do Libanu i Syrii, kraje które uraczyły go delikatnymi kotlecikami jagnięcymi – Riyashem, niezwykle zdrową tabouleh, której głównym składnikiem okazała się pietruszka i kasza burghul, lebeniye kybyh w lekko kwaskowym jogurtowym sosie. Swoją podróż zakończył w Iraku- gdzie pokazano mu kopalnię miedzi i kosztowne i piękne naczynia i biżuterię wykonane z tego drogiego surowca przez Zarmes.

Z całą zdobytą wiedzą Ahmed powrócił na dwór Księżniczki Leili. Długie godziny zajęły mu opowieści o przebytych podróżach, zdobytych drogocennych informacjach, przepisach i „skarbach” z różnych krajów. Księżniczka Leila zachwycona opowieściami Ahmeda nakazała przygotowanie tych wszystkich potraw i serwowania ich podczas przyjęć, na których zapraszała najważniejszych gości. Zaczęto je podawać w nowy sposób – Mezze – wszystkie dania na małych talerzykach, aby każdy mógł spróbować wszystkich potraw, wnętrza jej zamku wypełniały kolekcje naczyń Zarmes z błyszczącej w promieniach słońca miedzi. Sama księżniczka od tej pory nosiła biżuterię z miedzi, która doskonale wpływała na jej urodę i zdrowie. Do dzisiaj inspirowani historią księżniczki Leili wprowadzamy Państwa do tego królestwa smaków. Mamy nadzieję, że tak jak my – zachwycą się Państwo każdym daniem przygotowanym przez naszego szefa kuchni Ahmeda Almansi.

Przedstawiona Legenda jest prawie prawdziwa. Piękny portret księżniczki Leili, który ozdabia naszą restaurację, został namalowany przez Aleksandrę Orłowską.