10 powodów, dlaczego warto jeść kaszę bulgur


10 powodów, dlaczego warto jeść kaszę bulgur

Dania wywodzące się z Bliskiego Wschodu mogą zachwycać Cię smakiem i różnorodnością składników. W końcu często są tam popularne zupełnie inne produkty niż w Europie. Jednym z nich jest kasza bulgur, która pomału zyskuje też uznanie w Polsce, choć dla niektórych nadal może być czymś niespotykanym. Dlatego kasza bulgur i jej właściwości powinny być ważnym elementem Twojej codziennej diety.

Kasza znana od ponad 4000 lat

Choć może Ci się wydawać, że kasza bulgur to zupełnie nowy produkt, to jesteś w błędzie. W kuchni arabskiej jest znana od ponad 4000 lat. Przez ten czas kasza była dodawana do różnych potraw i w ogóle nie straciła popularności. Obecnie jest to jeden z podstawowych składników codziennej diety mieszkańców Bliskiego Wschodu. O prym w tej kategorii walczy już tylko z ryżem.

Bogactwo błonnika

Kasza bulgur swoją popularność zawdzięcza nie tylko kilkutysięcznej tradycji, ale też właściwościami zdrowotnymi. W tym przypadku zwróć uwagę na wysoką zawartość błonnika, szczególnie w porównaniu do innych kasz pszenicznych – kuskusu lub manny. Dlatego dzięki regularnemu spożywaniu dań z kaszą bulgur np. sałatki tabbouleh możesz utrzymać prawidłową masę ciała, obniżyć poziom złego cholesterolu i wyregulować poziom cukru we krwi. Zatem nie miej żadnych wyrzutów sumienia, gdy zamówisz kolejną porcję ulubionego dania z kaszą bulgur – w końcu to dla Twojego zdrowia.

Uspokajające właściwości kaszy bulgur

Pęd codziennego życia Cię przytłacza i czujesz, że potrzebujesz odrobinę relaksu? W takim razie najlepszym lekarstwem na stres będzie danie z kaszą bulgur w roli głównej. Dzięki temu, że ma w swoim składzie witaminy z grupy B oraz magnez, to wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dlatego wystarczy miseczka sałatki bądź inna potrawa z kaszą bulgur, a poczujesz się zrelaksowany i odzyskasz pełną równowagę.

Danie idealne dla kobiet w ciąży

Zwróć uwagę na to, że kasza bulgur jest bogata w kwas foliowy, który jest tak cenny dla każdej kobiety w ciąży. Zatem nie musisz już łykać tabletki, bo wystarczy, że zjesz Twoje ulubione danie kuchni arabskiej, a dostarczysz organizmowi kolejną dawkę kwasu foliowego. Dzięki temu nie tylko Ty poczujesz się lepiej, ale też ograniczysz ryzyko wystąpienia wad rozwoju u Twojego dziecka. Zauważ również, że kasza ma w swoim składzie witaminę B9, która przeciwdziała rozwojowi anemii u ciężarnych kobiet. Dlatego nie bój się zamawiać jeszcze więcej ulubionych potraw w restauracji arabskiej, bo dzięki temu zjesz smacznie i podwójnie zadbasz o zdrowie.

Wiele rodzajów kaszy bulgur

Bardzo ważne jest także to, że kasza bulgur na pewno nigdy Ci się nie znudzi, ponieważ dostępna jest w kilku rodzajach. Dzięki temu nie tylko możesz wybierać wersję, na którą masz akurat ochotę, ale też dopasowywać ją do konkretnych dań. Do dyspozycji masz trzy odmiany:

  • drobnoziarnistą,
  • średnioziarnistą,
  • gruboziarnistą.

Wielka moc pszenicy durum

Od wielu lat pszenica durum jest uważana za najbardziej wartościową odmianę. Przede wszystkim odnosi się to do ilości witamin, pierwiastków mineralnych, a także wszelkiego rodzaju substancji odżywczych, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dlatego nie powinno Cię dziwić, że produkty wykonane z pszenicy durum zyskują też opinię bardzo wartościowych i odżywczych. Dotyczy to także kaszy bulgur, która powstaje z gotowanych, wysuszonych oraz zgniecionych ziaren pszenicy durum.

Kasza bulgur znaczy mocne serce

Jeżeli nadal masz wątpliwości, czy warto jeść kaszę bulgur, to zwróć uwagę na to, że jej regularne spożywanie wspomaga pracę serca. Dzięki temu możesz dostarczyć organizmowi składniki, które będą niczym zbroja chroniły cały układ naczyniowy przed rozwinięciem się niektórych chorób. Odpowiada za to naprawdę wartościowy skład kaszy bulgur, a znajdziesz tam m.in. potas, wapń i sód. Wszystkie te elementy mineralne wpływają pozytywnie na dobrą kondycję serca, chronią przed zawałem, rozszerzają tętnice i pełnią istotną funkcję w pompowaniu krwi.

 

Dobry składnik, gdy liczysz kalorie

Liczysz kalorie bądź jesteś na diecie? W takim razie kasza bulgur jest dla Ciebie, a przy okazji jest też najlepszym wyborem pośród wszystkich rodzajów kasz pszenicznych. Dlatego nie bój się wprowadzić do swojej diety ten produkt, ponieważ wspomaga utrzymanie stałej masy ciała. Ważne jest także to, że odznacza się niewielką zawartością kalorii – 100 g ugotowanej kaszy to zaledwie 83 kcal.

Pyszny smak kaszy bulgur

Niezwykle istotne jest to, że kasza bulgur jest nie tylko naprawdę pożywna, ale też wyjątkowo smaczna. Dzięki temu chętnie będziesz sięgać po ten produkt, co wpłynie pozytywnie na Twoje zdrowie oraz samopoczucie. W końcu na pewno ucieszy Cię moment, gdy zjesz coś pysznego.

Nadaje się do wielu potraw

Kasza bulgur jest bardzo uniwersalna, dzięki czemu nadaje się do wielu potraw. Możesz ją wykorzystać jako dodatek do obiadu bądź stworzyć prawdziwie arabskie dania. Właśnie z tego powodu znajdziesz kaszę bulgur w wielu popularnych posiłkach np. sałatce tabbouleh i pilow. Poza tym często jest składnikiem faszerowanych warzyw lub zup. Zapraszamy na najlepsze dania z kaszy bulgur do restauracji Leila.