Najbardziej kultowe dania w restauracji Leila


Najbardziej kultowe dania w restauracji Leila

Zastanawiasz się, które z serwowanych przez nas potraw warto spróbować? Zapewniamy Ci szereg kulinarnych doznań, a dzięki temu odkryjesz prawdziwe smaki Bliskiego Wschodu. Chcemy jeszcze bardziej przybliżyć Ci jedzenie, jakie serwujemy w naszym lokalu. Dlatego poznaj najbardziej kultowe dania w restauracji Leila i daj się im skusić.

Hummus

Niezastąpiony król i jeden z prawdziwych kulinarnych znaków rozpoznawczych kuchni Bliskiego Wschodu, czyli po prostu hummus. Pastę przyrządzamy na różne sposoby. Możesz spróbować klasyczną wersję, która smakiem przeniesie Cię na rozgrzane słońcem jordańskie pustynie. Do jej przygotowania używamy tradycyjne składniki, czyli ciecierzycę, tahini, oliwę z oliwek, czosnek i sok z cytryny. Możesz ją jeść na różne sposoby – samodzielnie, jako zimną przekąskę, dodatek do sałatek, z chlebem pita bądź z warzywami. Wybór należy do Ciebie.

Szukasz bardziej nowoczesnej wersji hummusu? Nasz szef kuchni przygotował autorskie wariacje. W jednej z nich pasta ma w składzie kalafior, a w drugiej bakłażan z orzechami. Obie z pewnością zaskoczą Cię smakiem.

Falafel

Kuchnia Bliskiego Wschodu na pewno kojarzy Ci się z ciecierzycą. W tamtejszych daniach możesz jeść ją na różne sposoby, a kolejnym przysmakiem, który serwujemy, jest falafel. Wykonujemy dwa warianty tej potrawy. W obu króluje ciecierzyca razem z czosnkiem i pietruszką, a falafel podajemy na ciepło, sprawdźcie ofertę w naszym menu

Zwróć też uwagę na to, że falafel stanowi doskonałą przekąskę bądź dodatek do innych dań. Poza tym wykonuje się go z wielu wartościowych składników, dzięki temu jest doskonałym uzupełnieniem kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Przy okazji zauważ, że falafel stanowią bogate źródło białka.

Yalanji

Jednym z najbardziej kultowych dań w restauracji Leila jest Yalanji, czyli potrawa przygotowywana z liści winogron. Danie ma swoje korzenie w Syrii, ale jest chętnie jadana na całym świecie, a szczególnie w krajach Bliskiego Wschodu. Polakom często przypomina gołąbki, ale Yalanji jest przyrządzane bez mięsa, więc nie musisz się martwić, jeżeli jesteś wegetarianinem. Wśród najważniejszych składników znajdziesz:

  • ryż,
  • cebulę,
  • oliwa z oliwek,
  • pomidory,
  • pietruszka,
  • mięta,
  • czosnek,
  • melasa z granatu,
  • sok z cytryny,
  • przyprawy np. kumin, sól, pieprz itp.

Pamiętamy o tym, że prawdziwym sekretem udanego Yalanji jest to, by wybierać młode liście winogron, które muszą być kiszone w mocno osolonej wodzie przez kilka dni. Samo przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale zawsze możesz po prostu wpaść do naszej restauracji.

Shakshuka

Shakshuka to kolejne danie, które jest znakiem rozpoznawalnym kuchni bliskowschodniej, ale też restauracji Leila. Potrawa jest bardzo popularna w Izraelu, gdzie jest podawana na śniadanie. Jednak u nas możesz ją zjeść w każdej chwili.

Do dania mogą być dodawane różne dodatki, ale podstawa zawsze jest taka sama, czyli pomidory smażone z jajkiem. Bardzo często shakshuka jest też przyrządzana z papryką, cebulą, doprawiona kuminem, a na sam koniec posypana świeżą kolendrą. Wiedz jedno na pewno nie zjesz dwóch takich samych shakshuk, ponieważ każdy szef kuchni przygotowuje ją w nieco inny sposób. Takie kultowe dania tylko w restauracji Leila

Mezze

Jedzenie stanowi jeden z najważniejszych rytuałów w kulturze bliskowschodniej. Dlatego bardzo popularnym daniem jest mezze, czyli po prostu posiłek, który składa się z wielu różnych przekąsek. Najlepiej jeść go z bliskimi i razem próbować podane przysmaki. Lista najbardziej kultowych dań w restauracji Leila nie mogłaby powstać bez mezze. Serwujemy zestawy dla 2 lub 4 osób, które składają się z 4 bądź 6 przekąsek z dodatkami.

Najczęściej w zestawie możesz znaleźć hummus, warzywa, falafel itp,. czyli wiele najpopularniejszych potraw Bliskiego Wschodu. Taki posiłek na pewno doskonale sprawdzi się na kolację, randkę lub spotkanie w gronie najbliższych osób, kiedy możesz poświęcić czas na spokojne smakowanie.

Tabuleh

Jeżeli masz ochotę na sałatkę rodem z Libii, to proponujemy tabuleh, czyli jedno z tradycyjnych arabskich dań. W naszej restauracji znajdziesz wersję z kaszą bulgur, pietruszką, sokiem z cytryny, czosnkiem, pomidorem i cebulą.

Sałatka jest sycąca, ale też delikatna. Przy pomocy kwaśnego smaku, jaki zapewnia sok z cytryny, danie nabiera jeszcze większego charakteru. Poza tym możesz go jeść jako przystawkę bądź danie główne. Wszystko zależy od tego, na co masz akurat apetyt.

Napoje Bliskiego Wschodu

Pamiętaj o tym, że Bliski Wschód to nie tylko jedzenie, ale również wiele aromatycznych napojów. Dlatego w naszej restauracji masz różnorodny wybór, który dopasujesz nie tylko do pory dnia, własnego gustu, ale również serwowanych potraw. Dzięki temu możesz jeszcze lepiej poznać smak innej kultury.

Pamiętaj również o tym, że szczególnie herbata w Jordanii i innych krajach bliskowschodnich ma zupełnie inny wymiar, ponieważ jest jednym z najważniejszych wyrazów gościnności. Właśnie z tego powodu serwujemy intensywne napoje, które na pewno Cię zachwycą.

Jakie napoje znajdziesz w restauracji Leila?

  • Libańskie wina,
  • Izraelskie wina koszerne,
  • Ajran,
  • Herbaty marokańskie i arabskie,
  • Kawę turecką.