[heading subtitle=”Falafele”]
Przepis według Szefa Kuchni restauracji Leila
[hr color=”dark” type=”flower”]
Falafele to smażone w głębokim tłuszczu kulki lub kotleciki ze zmielonej, wcześniej namoczonej ciecierzycy. Co jest bardzo ważne, koniecznie robimy je z surowej ciecierzycy, pamiętajcie! Tylko surowa ciecierzyca nadaje się pod Falafele, oprawione czosnkiem, kolendrą i kuminem. Jest to jedna z najpopularniejszych potraw w świecie arabskim, koniecznie do spróbowania w Restauracji Leila. Wspaniała alternatywa dla wegetarian.
[row cols_nr=”2″]
[col size=”6″ class=”island”]
Składniki Falafel – Szef Kuchni Restauracji Leila poleca:
- 800 g suchej ciecierzycy
- 2 cebule
- 5 łyżeczek soli
- czosnek od 3 do 5 ząbków
- 1 łyżeczka sody
- pęczek natki pietruszki
- olej do smażenia, w zależności od gustu, według nas najlepiej słonecznikowy
PRZYPRAWY:
- 5 łyżek gotowej mieszanki przypraw do falafeli, jeśli natomiast chcemy sami zaszaleć ze stworzeniem przyprawy poniżej przedstawiamy co powinno naleźć się w najlepiej sporządzonej przyprawie do falafeli :
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- po 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej
[/col]
[col size=”6″ class=”island”]
[/col]
[/row]
Przyrządzenie Falafeli:
Ciecierzycę wsypać do garnka, zalać dużą ilością zimnej wody, mniej więcej z 3 cm ponad powierzchnię ciecierzycy. Optymalny czas namoczenia to 12 godzin. Odcedzoną ciecierzycę zmielić wraz z solą, cebulą, czosnkiem oraz sodą.
Kolejny etap to miksowanie, aż ciecierzyca będzie klejąca. Pod koniec dodać listki natki pietruszki oraz przyprawy. Formować małe kuleczki według uznania, my robimy kuleczki mniej więcej 3 cm średnicy.
Rozgrzać olej do ok. 150-160 stopni, wkładać porcjami kulki z ciecierzycy i smażyć po około 3-4 minuty z każdej strony, w połowie smażenia przewrócić na drugą stronię.
Zapraszamy do Restauracji Leila na najlepsze na świecie Falafele w wielu wariantach.
[hr color=”dark” type=”flower”]