[heading subtitle=”Falafele”]

Przepis według Szefa Kuchni restauracji Leila

[hr color=”dark” type=”flower”]

Falafele to smażone w głębokim tłuszczu kulki lub kotleciki ze zmielonej, wcześniej namoczonej ciecierzycy. Co jest bardzo ważne, koniecznie robimy je z surowej ciecierzycy, pamiętajcie! Tylko surowa ciecierzyca nadaje się pod Falafele, oprawione czosnkiem, kolendrą i kuminem. Jest to jedna z najpopularniejszych potraw w świecie arabskim, koniecznie do spróbowania w Restauracji Leila. Wspaniała alternatywa dla wegetarian.

[row cols_nr=”2″]
[col size=”6″ class=”island”]
Składniki Falafel Szef Kuchni Restauracji Leila poleca:

 

PRZYPRAWY:

[/col]
[col size=”6″ class=”island”]
Falafele restauracja Leila Warszawa, Najlpesza restauracja Mezze w Warszawie, Kuchnia bliskowschodnia Warszawa Centrum -2
[/col]
[/row]

Przyrządzenie Falafeli:

 

Ciecierzycę wsypać do garnka, zalać dużą ilością zimnej wody, mniej więcej z 3 cm ponad powierzchnię ciecierzycy. Optymalny czas namoczenia to 12 godzin. Odcedzoną ciecierzycę zmielić wraz z solą, cebulą, czosnkiem oraz sodą.

Kolejny etap to miksowanie, aż ciecierzyca będzie klejąca. Pod koniec dodać listki natki pietruszki oraz przyprawy. Formować małe kuleczki według uznania, my robimy kuleczki mniej więcej 3 cm średnicy.

Rozgrzać olej do ok. 150-160 stopni, wkładać porcjami kulki z ciecierzycy i smażyć po około 3-4 minuty z każdej strony, w połowie smażenia przewrócić na drugą stronię.

Zapraszamy do Restauracji Leila na najlepsze na świecie Falafele w wielu wariantach.

[hr color=”dark” type=”flower”]