Przepisy

Przepisy

Szef Kuchni Restauracji Leila

Falafele

Przepis według Szefa Kuchni restauracji Leila

Falafele to smażone w głębokim tłuszczu kulki lub kotleciki ze zmielonej, wcześniej namoczonej ciecierzycy. Co jest bardzo ważne, koniecznie robimy je z surowej ciecierzycy, pamiętajcie! Tylko surowa ciecierzyca nadaje się pod Falafele, oprawione czosnkiem, kolendrą i kuminem. Jest to jedna z najpopularniejszych potraw w świecie arabskim, koniecznie do spróbowania w Restauracji Leila. Wspaniała alternatywa dla wegetarian.

Składniki Falafel Szef Kuchni Restauracji Leila poleca:

 

  • 800 g suchej ciecierzycy
  • 2 cebule
  • 5 łyżeczek soli
  • czosnek od 3 do 5 ząbków
  • 1 łyżeczka sody
  • pęczek natki pietruszki
  • olej do smażenia, w zależności od gustu, według nas najlepiej słonecznikowy

PRZYPRAWY:

  • 5 łyżek gotowej mieszanki przypraw do falafeli, jeśli natomiast chcemy sami zaszaleć ze stworzeniem przyprawy poniżej przedstawiamy co powinno naleźć się w najlepiej sporządzonej przyprawie do falafeli :
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • po 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej
Falafele restauracja Leila Warszawa, Najlpesza restauracja Mezze w Warszawie, Kuchnia bliskowschodnia Warszawa Centrum -2

Przyrządzenie Falafeli:

 

Ciecierzycę wsypać do garnka, zalać dużą ilością zimnej wody, mniej więcej z 3 cm ponad powierzchnię ciecierzycy. Optymalny czas namoczenia to 12 godzin. Odcedzoną ciecierzycę zmielić wraz z solą, cebulą, czosnkiem oraz sodą.

Kolejny etap to miksowanie, aż ciecierzyca będzie klejąca. Pod koniec dodać listki natki pietruszki oraz przyprawy. Formować małe kuleczki według uznania, my robimy kuleczki mniej więcej 3 cm średnicy.

Rozgrzać olej do ok. 150-160 stopni, wkładać porcjami kulki z ciecierzycy i smażyć po około 3-4 minuty z każdej strony, w połowie smażenia przewrócić na drugą stronię.

Zapraszamy do Restauracji Leila na najlepsze na świecie Falafele w wielu wariantach.