Dobór odpowiedniego wina do jedzenia jest bardzo ważny, bo może skutecznie wpływać na kompozycję smakową potraw. W przypadku kuchni bliskowschodniej sięgaj po regionalne wina, które idealnie będą się komponowały z tamtejszym jedzeniem. Zastosuj się do paru zasad, a na pewno wybierzesz doskonały trunek.
Wina Bliskiego Wschodu
Jeżeli nie znasz się na właściwym doborze win, to będąc w restauracji, poproś o pomoc sommeliera bądź kelnera. Jednak, jeśli chcesz być bardziej świadomym gościem, to kieruj się zasadą wyboru wina z tego regionu, co dana potrawa. W przypadku kuchni Bliskiego Wschodu dobrze sprawdzą się trunki z Izraela bądź Libanu, ponieważ to właśnie z tamtych rejonów pochodzi spora liczba najbardziej lubianych dań. Dlatego poznaj ogólną charakterystyką win z tych krajów.
Izrael
Historia izraelskich win sięga czasów biblijnych, ale przede wszystkim to wyjątkowy mikroklimat sprawił, że tak wielu znawców je wybiera. Regionalne trunki znalazły uznanie na świecie także ze względu na koszerność, która jest poświadczona certyfikatem wydawanym przez rabina.
Do najpopularniejszych szczepów należy: cabernet, sauvignon, merlot, a także syrah i franc. Na uwagę zasługuje Shimshon Gold White, czyli białe wino wytrawne, które idealnie komponuje się z sałatkami, owocami morza i serem kozim.
Liban
Zwróć uwagę na to, że w Libanie tradycje winiarskie sięgają czasów starożytnych, a obecnie rynek przeżywa prawdziwy rozkwit. Na tym terenie zauważalne są francuskie wpływy, co znalazło odzwierciedlenie, chociażby w uprawie wielu odmian znanych z Francji.
Wśród najważniejszych szczepów można wyróżnić np. cabernet franc, cinsault, gamay, merweh oraz chardonnay. Jednym z polecanych win libańskich jest Chateau Musar White 2009, który wyróżnia się posmakiem gruszki i miodu, co będzie się doskonale komponowało z pikantnymi daniami oraz serem kozim.
5 zasad wyboru wina dla kuchni bliskowschodniej
Skoro wiesz już, jakie wina są najpopularniejsze w niektórych krajach Bliskiego Wschodu, to teraz nadszedł czas na najważniejsze zasady wyboru tego trunku. Będąc za granicą, kieruj się tym, co piją lokalni mieszkańcy. Natomiast, jeżeli jesteś w restauracji bądź w sklepie, to po prostu weź pod uwagę jedną z uniwersalnych rad, dzięki którym zawsze wybierzesz odpowiednie wino.
Różowe do ostrego
Wiele potraw w kuchni Bliskiego Wschodu jest ostra. W takiej sytuacji zdecyduj się na różowe wino, które przyniesie Ci orzeźwienie. Zwróć tylko uwagę na to, by trunek był odpowiednio schłodzony, wtedy na pewno poczujesz przyjemną świeżość. Pamiętaj także o tym, że różowe wino doskonale podkreśli intensywne przyprawy, które są ważną częścią bliskowschodnich dań. Dobrze sprawdzi się też jako dodatek do falafela z koziego sera.
Wysoka zawartość kwasu
Kolejna uniwersalna zasada, na jaką możesz zwrócić uwagę przy wyborze wina do kuchni bliskowschodniej, dotyczy wysokiej zawartości kwasu w trunku. Istotna jest też bardzo dobra jakość trunku, ponieważ wtedy lepiej wyczujesz poszczególne nuty wina.
Łącz przyprawy
Bardzo ważne jest także to, że do aromatycznych i intensywnych dań sprawdzi się również bogate w przyprawy wino. Dlatego nie bój się ryzykować, bo efekt, który uzyskasz, na pewno zaskoczy Twoje podniebienie. Zatem, jeżeli masz ochotę na niecodzienne doznanie, to wybierz pikantne wino do ostrej potrawy.
Musujące wino – uniwersalny wybór
Zapraszasz gości do restauracji i nie wiesz, jakie są ich preferencje dotyczące wina? W takim razie bezpiecznym rozwiązaniem będą wina musujące, które doskonale poskromią pikantność potraw Bliskiego Wschodu. Zazwyczaj ten rodzaj trunku ma dość neutralne nuty, więc powinien każdemu przypaść do gustu, a przy okazji dobrze komponuje się z intensywnymi daniami.
Ziołowe przyprawy
Doskonałym wyborem do kuchni bliskowschodnie będzie ziołowe wino, które idealnie zrównoważy smak pietruszki i kolendry, dlatego podaj go z tabouleh lub daniami z liśćmi winogrona. Taki trunek sprawdzi się również w przypadku nieco kwaśnych potraw.
Jakie wino wybrać do najpopularniejszych potraw Bliskiego Wschodu?
Przygotowaliśmy dla Ciebie też małą podpowiedź, dzięki której zawsze wybierzesz dobre wino do najpopularniejszych dań kuchni Bliskiego Wschodu. Oto one:
- Mezze – w tym przypadku postaw na wino musujące, które doskonale zrównoważy oleistość i słony posmak niektórych przekąsek. Poza tym wybierz kwaśny trunek, który dobrze oczyści Twoje podniebienie i przygotuje je na różnorodne dania.
- Hummus – specyficzny, nieco ziemisty smak hummusu będzie idealnie współgrał z delikatnym białym winem. Wybierz trunek na zasadzie kontrastu, a przekonasz się, jak podkreśli smak ciecierzycy.
- Kotlety jagnięce – do tego dania wybierz mocne wino o smaku przypraw. Dobrze sprawdzi się np. Syrah, które podkreśli aromat pieprzu i innych składników dodanych do grillowanych kotletów jagnięcych.
- Bakłażan – warzywem często wykorzystywanym w kuchni Bliskiego Wschodu jest właśnie bakłażan. W tym przypadku podawaj go razem z wyrazistym winem, który ma nieco pikantny aromat i gorzki smak. Takie połączenie możesz dodatkowo podkręcić ostrą czerwoną papryką oraz harissem.